Haber

TÜBİTAK Başkanı Bursa’dan uyardı… Doğal afetler artacak

BURSA (İGFA) –Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Bursa İl Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor’ etkinliği ‘Depreme Dayanıklı Bursa Paneli’ ile Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Bursa İl Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Orhan, üniversite rektörleri, akademisyenler, akademik oda temsilcileri ve konunun tüm tarafları yoğun ilgi gösterdi.

SIKI TUTMALIYIZ

Panelin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yüzyılın faciasının ardından tekrar bölgeye gittiğini, geçen hafta yine Hatay’da olduğunu söyledi. Felaketin büyüklüğüne dikkat çeken Lider Aktaş, “Sarsıntının çok acı verici olduğunu ve yaraların kolay kolay iyileşmediğini bir kez daha gördük. Can ve mal kaybının yanı sıra manevi kayıpları da küçümsememek gerekir. Kimine göre 3-5 yılda, kimine göre 10-20 yılda bu travma atlatılamaz. Bu sebeple ellerimizi daha sıkı tutmamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Bundan sonraki sürecin ana mottosu hiç şüphesiz kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümü daha çok konuşmamız, değerli kararlar almamız ve risk almamız gerekiyor. Türkiye’nin dördüncü büyük şehri Bursa’da bu işle ilgili değerli kurumsal adımlar atmamız gerekiyor” dedi.

BİNA ENVANTERİ TAMAMLANDI

Çalışmaların devam ettiği Çevre Düzeni Planı’nın bilgi toplama sürecinde TÜBİTAK ile 3 yıllık çalışma sonunda tüm Bursa’nın yerini ortaya koyduklarını hatırlatan Lider Aktaş, yaklaşık 650 bin yapının yapı envanterinin çıktığını söyledi. oluşturuldu ve %80’i tamamlandı. Merkez Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu ve Kestel ilçeleri için bu çalışmanın tamamlandığını, diğer ilçelerin de analizinin kısa süre içerisinde tamamlanacağını kaydeden Lider Aktaş, “Bunun yanında belediye ile de bir çalışmamız var. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA). Üniversitelerimizin ilgili bölümleriyle de çalışıyoruz. Devam eden ve 2023 yılında Bursa genelinde hedeflenen 870 bin metrekarelik proje alanında; 1968 bina – 7592 bağımsız bölüm yıkılacak, 9.980 konutun inşaatına başlanacak. Sonuç olarak çalışmalarımız; konum sınıflandırması ve sismik tehlike haritalaması, üst yapı çalışmaları, imar planı çalışmaları, kentsel dönüşüm strateji belgesinin oluşturulması ve uygulanması. Ayrıca Deprem Bilim Kurulumuzla da çalışmalarımız devam ediyor.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM TİCARET SATICISI

Büyük depremin herkesi çok etkilediğini ancak sıcaklığını kaybetmeye başladığını söyleyen Önder Aktaş, “İzmir depremi 15-20 gün, Elazığ depremi 1 ay sonra, yüzyılın felaketi 4 ay oldu. sonra unutmaya başladık normal hayatımıza dönüyoruz.Son zamanlarda en çok sorduğum soru ‘Kentsel dönüşüm bize ne zaman gelecek’.Kentsel dönüşüm adeta seyyar satıcılık sanılıyor.’ Ne zaman gelecek’.Elbette bölgelerde çok talep var.Bunu herkes bilsin ki bu kanun çerçevesinde,maddi şartla ve iş planı ile yapılacak.Bakın Türkiye’de bazı belediyeler gelmiyor. kentsel dönüşümden hiç bahsetmeyin çok riskli bir alan bu kadar riskli bir alana hangi siyasetçi girmek ister son yıllarda önemli adımlar atıldı ama yeterli mi değil İrade gücümüzü bir araya getirmemiz gerekiyor. Siyasi olarak birilerini eleştirmek ya da geri getirmek için bir araç olarak görürsek çok yol almamız mümkün değil. Ben de bu şehirde yaşıyorum ve hayatıma bu şehirde devam edeceğim. Bu şehirde hep birlikte yaşıyoruz. Yalvarırım, bu noktada farkındalık yaratmak için STK’larla ortak hareket etmemiz gerekiyor.”

CİDDİ KARARLAR ALMAMIZ GEREKİYOR

Bursa’da kentsel dönüşüm konusunda herkesin yapabileceği şeyler olduğunun altını çizen Lider Aktaş, “Kentsel dönüşümü vurguncu bir dönüşümden çıkarıp, geleceğimizi düşünmek zorundayız. Ayrıca bu sağlıksız yapıları ortadan kaldırırken, kentin siluetini de düzene sokmak ve daha yaşanır hale getirmek için birlikte adımlar atmamız gerekiyor. Bursa’da daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Hatay’da, Kahramanmaraş’ta, Adıyaman’da tablo gerçekten vahim. Buraları görüp aynı hataları burada yapmak mümkün değil. Beklentim ve arzum, akademik odaların, kurumların, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerin hep birlikte yansımalarını göstermeleri ve karar alma kabiliyetlerini geliştirmeleri, Bursa adına güzel sonuçlar ortaya çıkaracağız. Hepsini bitirmek asla mümkün değil ama daha hızlı hareket etmemiz ve hızlı kararlar almamız gerekiyor.”

DOĞAL AFETLER ARTAR

TÜBİTAK Lideri Hasan Mandal, risk haritaları ile ilgili yaptığı sunumda, dünyada doğal afetlerle hiç olmadığı kadar fazla karşılaşılacağını söyledi. Depremin bu afetlerden sadece biri olduğunu hatırlatan Mandal, “Daha fazla doğal afete maruz kaldığımızın da hepimiz farkındayız. 2 yıl öncesini hatırlarsak sel felaketleri, yangınlar, zamk… Gelecekte daha çok hammadde krizleri yaşayacağız. Yeniden göç kavramı değerli bir unsurdur. Göç kavramını sınırlarımızın ötesinden göç olarak düşünüyoruz ama ülke içinde değerli bir göç yaşadık. Daha çok iç göç yaşayacağız. Sel, yangın, deprem ve bu tür göçler geleceğin önemli gündem konuları arasında yer alacaktır” dedi.

Bursa İl Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Orhan, depremin Bursa için de kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurgulayarak, Bursa’daki tüm paydaşların bu konuda kalıcı önlemler almak için sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

haber-bahsili.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu